Eb&Vloed - Blog

18 december 2010

Cranberry Dinertips

Dat de cranberry in de loop der jaren is uitgegroeid tot een absoluut symbool van het centrale waddengebied is niet verwonderlijk: Vlieland en Terschelling zijn de enige Nederlandse gebieden waar de populaire bes in grote getale groeit. Bovendien bewijst de cranberry dat lekker en gezond uitstekend samen gaan. Naast de verrassende smaak bevat de bes veel vitaminen en heeft het de laatste jaren aangetoond een genezende werking te hebben bij diverse ontstekingen.

Aangemeerd op ons eiland zullen de diverse restaurants vol trots de karakteristieke smaak van de streek presenteren. Wilt u liever achter uw eigen fornuis de veelzijdigheid van de cranberry ontdekken? Onze Online Store herbergt een breed assortiment van ons favoriete streekproduct.

Cranberry in uw eigen Keuken
Vanaf het moment dat Eb & Vloed zich- naast de Fashion Store- ging richten op Food & Wine kon een uitgebreide collectie authentieke cranberryproducten niet achterwege blijven. Van jam tot chutney en van siroop tot likeur: in ons assortiment vindt u voor ieder gerecht een toepasselijk en verrijkend cranberryproduct. Op het gebied van bereiding en kwaliteit verdienen de producten het etiket ‘biologisch’ en het unieke karakter proeft u al voordat het potje is geopend; sterk aan te raden zijn de sauzen en confituren met Port gecombineerd. De veelzijdigheid van de cranberry uit zich in de prominente plaats binnen onze afdeling Food & Wine.

Eb & Vloed Dinertips
Met de kerstdagen voor de deur bereidt culinair Nederland zich momenteel voor op de meest fantastische gerechten. Een tip van onze kant: ontdek dit jaar de verrijking van uw diner door het toevoegen van een cranberryproduct.

Graag presenteren we onze speciale Eb & Vloed dinertips, geselecteerd op basis van onze favoriete gerechten.


VOORGERECHT - STEW VAN KONIJN MET CRANBERRYCOMPOTE

Ingrediënten
2 konijnenbouten (circa 800 gram)
4 eetlepels cranberrycompote
2 eetlepels rode port
1 struikje roodlof
1 pot wildfond
10 sprietjes bieslook
1 teentje knoflook
1 takje tijm
1 theelepel grove mosterd
3 eetlepels olijfolie
½ tablet kruidenbouillon
¼ theelepel gemalen kruidnagel
versgemalen peper
zout

(Voor)bereiding
Verwarm de oven voor op 175 ºC of gasovenstand 3. Wrijf de konijnenbouten in met peper. Verkruim het bouillontablet en los deze op in 1 deciliter kokend water. Pel en halveer vervolgens de knoflook. Leg de konijnenbouten samen met de knoflook en de tijm in een ovenschaal, verdeel de kruidnagel, bouillon en fond erover. Doe de deksel op de schaal en stoof het konijn in circa 2 uur zachtjes gaar in de oven. Neem vervolgens het konijn uit het stoofvocht en laat het rustig afkoelen. Zeef het stoofvocht, meet 2 deciliter af en kook het op hoog vuur in tot er een kwart over is. Haal het vlees los van de botjes en verdeel deze in kleine stukjes. Meng tenslotte de olie en het ingekookte stoofvocht goed door het konijnenvlees. Breng de stew op smaak met zout en peper en bewaar het tot gebruik in de koelkast.

Maak de blaadjes los van de roodlof, was deze en droog ze met keukenpapier. Snijd ze vervolgens schuin doormidden. Verwarm in een pannetje op laag voor de cranberrycompote met port, mosterd en een snufje kruidnagel. Schep in het midden van de bordjes een bergje stew en leg de roodlof er omheen. Schep de compote ernaast en knip de bieslook fijn boven de stew. Serveer het geheel met warm stokbrood en licht gezouten boter.


HOOFDGERECHT - VARKENSHAASJE MET FETA & CRANBERRYSAUS

Ingrediënten
4 varkenshaasjes
100 gram feta
1 pot cranberrycompote
1 flesje cranberrylikeur
1 deciliter dubbeldrank (aardbeien/kersen)
50 gram boter
peterselie
versgemalen peper
zout

(Voor)bereiding
Snijd de varkenshaasjes in de lengte in en verdeel de feta over de binnenkant van de varkenshaas. Strijk hierover de cranberrycompote uit en steek de varkenshaasjes dicht met cocktailprikkers. Wrijf de varkenshaas in met zout en peper en bak deze vervolgens in circa 5 minuten rondom lichtbruin. Schenk de dubbeldrank erbij en laat het eventjes sudderen. Haal het vlees uit de pan en schenk de cranberrylikeur in het achtergebleven bakvet. Voeg vervolgens de rest van de cranberrycompote toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Is de saus klaar, schenk het dan uit over de varkenshaas. Garneer tenslotte met een toefje peterselie.


DESSERT: CRANBERRYTAARTJES 

Ingrediënten
700 gram cranberry’s
225 gram suiker
175 gram bloem
125 centiliter slagroom
75 gram boter
1 sinaasappel
2 eetlepels rode port
½ theelepel kruidnagelpoeder
1 kaneelstokje
2 steranijs
1 mespunt nootmuskaat
2 eierdooiers
3 eetlepels griesmeel
1 eetlepel Grand Marnier

(Voor)bereiding
Breng de cranberry’s samen met de suiker, de schil en het sap van de sinaasappel, de port en de specerijen aan de kook. Laat het geheel circa 15 minuten zachtjes doorkoken, haal de steranijs en het kaneelstokje eruit en laat het afkoelen. Meng vervolgens de bloem en de boter tot een kruimelige deeg. Voeg 3 tot 4 eetlepels koud water toe en kneed het mengsel tot een samenhangend deeg. Maak er een bal van en laat het circa 30 minuten in folie rusten in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC. Verdeel het deeg in 6 stukken en rol deze uit tot cirkels van circa 18 centimeter doorsnede. Bestrijk het middelste gedeelte van elke deegcirkel met eierdooier en bestrooi het met griesmeel. Verdeel de inmiddels afgekoelde cranberry’s over de griesmeel. Vouw vervolgens de deegranden naar binnen, zo dat de cranberry’s niet helemaal bedekt zijn. Bestrijk het deeg licht met eierdooier en leg de taartjes voorzichtig op de bakplaat. Bak ze in het midden van de oven in circa 20 tot 25 minuten lichtbruin. Klop tenslotte de slagroom met de Grand Marnier tot een lobbig geheel en serveer dit bij de taartjes.

Tot slot
Zoekt u nog een bijpassende wijn? Onze Online Store herbergt tevens een uitgebreide collectie biologische wijnen!