Eb&Vloed - Blog

14 augustus 2012

Big Green Egg: Smaaksensatie op Vlieland!

Sergio Herman, Jonnie Boer, Herman den Blijker. Drie topchefs die gezamenlijk een uitgesproken voorliefde delen. Een voorliefde voor de Big Green Egg: slowcooker, oven, barbecue en alleskunner in één. De perfecte hittebron, tot op de graad nauwkeurig te verwarmen, vervaardigd van robuust keramiek met de vormgeving van een absolute eyecatcher. In de professionele keukens heeft de Big Green Egg een prominente plaats verworven; sinds kort siert de Egg ook onze Vlielandse Dorpsstraat.

Stapt u onze winkel uit, dan is het hooguit twintig passen lopen naar de viskraam van Willem van Huissteden. Al sinds 1999 is het zijn vaste stek, aan het begin van de Dorpsstraat als een smaakvolle verwelkoming van de toeristen. Willem, Vlielander sinds zijn zevende, is chef-kok van beroep. Van begin april tot eind september staat hij achter zijn viskraam, ’s winters werkt hij als freelance kok en ontwikkelt hij kookgerelateerde projecten. Dit jaar kwam het unieke concept van de Big Green Egg tot leven: een stijlvolle kraam, nostalgisch aangestuurd door een haast antieke brommer, waar vis in zijn meest pure, malse, gebakken, gerookte en gestoofde vorm wordt bereid.

De Big Green Egg is de absolute alleskunner uit Amerika, de sensatie met zelfs een eigen member day. Met zijn groene, bolvormige verschijning en zijn stijlvolle ontwerp is het apparaat een volwaardige eyecatcher. De bereidingsformule is gebaseerd op een 3000 jaar oude traditie van Oosterse kleiovens; de klei is vervangen door robuust keramiek, afgewerkt met een door NASA ontwikkelde coating. Zo is de Big Green Egg bestand tegen temperaturen tussen -30 en +400 graden Celsius terwijl de buitenzijde nooit gloeiend heet wordt. Duurzaam in zijn kookuren, optimaal in zijn warmteverdeling en binnen vijftien minuten op de juiste temperatuur; de Big Green Egg is gebruiksvriendelijk met een hoofdletter G.

Terwijl Willem zijn zalm in bladerdeeg vult met verse uitjes, knoflook, paprika en pesto stookt hij de houtskool op tot een flinke 300 graden Celsius. De zomerse barbecuegeur vult de Dorpsstraat en Willem vertelt enthousiast over de aantrekkingskracht van de Big Green Egg. “Veel mensen zijn nieuwsgierig als ze langslopen. Ze kennen het niet, hebben het nog nooit gezien en ruiken iets interessants.” Eenmaal bekend met de bereidingswijze komen ze graag terug. “Vorige week kwam een man dagelijks kibbeling halen omdat hij het nog nooit op zo’n pure, malse, gestoofde manier had gegeten. In principe maak ik elke dag iets anders. Maar als mensen mij een aantal keren vragen “U had toch zalm in bladerdeeg?”, dan maak ik die graag nog een keer.”

Zodra de Big Green Egg is opgestookt laat Willem zijn haring en koude visproducten over aan zijn medewerkers om zich de hele dag op de bereiding te richten. “Het is slowcooking en ik maak de vis op bestelling klaar. Voor de pure, verse smaak is een paar minuutjes geduld voldoende. Je kookt met de kap dicht en indirect; de warmte gaat langs een steen waardoor je product nooit verbrandt. Het gaart optimaal."

De Big Green Egg wordt geroemd om zijn vele onderdelen en accessoires, maar vooral ook om zijn eindeloze mogelijkheden. Vlees en vis, brood en pizza’s, soep en groenten of zelfs taarten: de Big Green Egg maakt alle bereidingstechnieken mogelijk. Willem is inmiddels bekend met deze veelzijdigheid: “Laatst heb ik er een appeltaart op gebakken, met vanille-ijs en slagroom als klassiek nagerecht. Dan neem je een hapje, proef je eerst de frisheid van de appeltaart met direct daarna de nasmaak van barbecue en houtskool. En uit gewoonte neem je dan een hapje ijs of slagroom, maar eigenlijk wil je direct weer een hapje appeltaart vanwege de smaaksensatie. Je hebt de smaak en de combinatie nooit eerder geproefd.”

Willem van Huissteden is een groot fan van de Big Green Egg en wij doen graag met hem mee. Terwijl hij zijn gerechten bereidt op het Large model staan in onze winkel de kleine broertjes Medium, Small en Mini opgesteld. Uiteraard is ieder model verkrijgbaar, perfect voor thuisgebruik en passend bij ons totaalconcept van family lifestyle. Het ademt de pure sfeer van gezelligheid, tijd voor elkaar, samen zijn en heerlijk eten; het ultieme gevoel van weekend & holiday in uw eigen achtertuin. Tegelijkertijd brengt de Big Green Egg onze Vlielandse Dorpsstraat dagelijks de geur- en smaaksensatie van uniek bereide vis vanuit de kraam van Willem. Een bezoekje is meer dan de moeite waard!